De beste schoonmaaktips voor jouw tapijt

2 Oktober 2020

Onderhoud

Stofzuigen

We beginnen met het stofzuigen van een vloerkleed, het is belangrijk dat dit grondig wordt gedaan. Maak je geen zorgen als het gaat pluizen, dit gebeurt vooral bij nieuwe tapijten en zal naarmate de tijd afnemen. Het is beter om de platte kant van de stofzuiger te gebruiken, met de borstelkant kan je een vloerkleed namelijk beschadigen. Maak ook om de zoveel tijd de filter van je stofzuiger schoon, anders zal er te veel stof vrijkomen en lijkt het alsof je niet gestofzuigd hebt.

Uitkloppen

Alleen stofzuigen is niet voldoende op lange termijn, je kan het beste een vloerkleed om de zoveel tijd uitkloppen. Stofzuigers kunnen namelijk niet alle stof en zand uit een tapijt halen, het uitkloppen zorgt ervoor dat hardnekkige stofdeeltjes losgeslagen worden. Hang je vloerkleed over een hek zodat je met een mattenklopper makkelijk op beide kanten kan slaan.

Uitwaaien en wassen

Een vloerkleed kan ook een muffe geur krijgen na enige tijd, je kan dit op twee manieren oplossen. Je kan na het uitkloppen je tapijt laten uitwaaien. Als je vloerkleed nog steeds een muffe geur heeft, dan kan je het beste je vloerkleed wassen. Doe dit wel op een warme en droge dag, anders duurt het te lang voordat je vloerkleed droog wordt.

Vlekken

Het eerste wat je moet doen bij een vlek, is zo snel mogelijk een handdoek of keukenpapier op de vlek deppen. Ga nooit over een vlek wrijven, dan maak je de vlek alleen maar groter en dat is niet wat je wilt. Gebruik ook geen onbekend middelen op je vloerkleed, dit kan de kleur van je vloerkleed aantasten. Na het deppen is het meeste vocht uit je tapijt, je kan nu verschillende methodes toepassen om de vlek aan te pakken, waarover in de volgende punten meer.

Zout

Laten we beginnen met het strooien van zout over een vlek, dit wordt meestal gedaan bij wijnvlekken, maar je kan dit ook bij andere vlekken toepassen. Zout trekt namelijk vocht aan en haalt de vlek uit het tapijt (of voor een groot gedeelte). Laat de zout wel even liggen zodat het goed kan intrekken.

Baking soda

Je kan ook baking soda gebruiken om vlekken uit je tapijt te halen, dit doe je door een mengsel te maken van water en baking soda (75% water en 25% baking soda). Vervolgens giet je (niet te veel) over de vlek en laat je het intrekken. Doe dit het beste in de nacht zodat het goed op kan drogen, de volgende dag kan je het dan makkelijk weer stofzuigen.

Schoonmaakazijn

Als beide methodes niet werken, dan kan je altijd nog schoonmaakazijn proberen. Mix de schoonmaakazijn met water en maak de vlek daarmee schoon. Daarna ga je deppen met een handdoek of keukenpapier om de vocht eruit te halen.

Conclusie

Het is dus belangrijk om je vloerkleed te onderhouden, dit doe je met een stofzuiger en eens in de zoveel tijd klop je de vloerkleed uit. Vlekken moet je zo snel mogelijk schoonmaken en kan je op drie verschillende manieren aanpakken: met zout, baking soda of schoonmaakazijn.

 

3 Juni 2024
Breng stijl in je huis met de natuurlijke schoonheid van jute vloerkleden
Lees artikel
16 Mei 2024
Is een rond vloerkleed wat voor jouw huis?
Lees artikel
29 April 2024
Alles wat je moet weten over buitenkleden!
Lees artikel