Alles wat je moet weten over buitenkleden!

29 April 2024

Elke lente trek je naar buiten met plannen om je veranda, terras en andere delen van je buitenruimte te verbeteren. Van buitenzitjes tot eettafels in de schaduw, je streeft ernaar je buitenwoonruimte net zo mooi en uitnodigend te maken als binnenshuis, terwijl deze bestand is tegen zon, regen en schimmel. Het toevoegen van buitenkleden helpt je om een buitenruimte te creëren die net zo gastvrij is als je huis. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen:

Wat is een buitenkleed?

Een buitenkleed is speciaal ontworpen en vervaardigd om bestand te zijn tegen regen, zonlicht en de elementen, terwijl het zijn prachtige uitstraling behoudt. Van de onderkant tot de gebruikte materialen voor de afwerking, fabrikanten produceren deze kleden om duurzaam en robuust te zijn, ook als ze het hele seizoen buiten blijven.

Je weet waarschijnlijk al dat het geen goed idee is om het vloerkleed dat je in de keuken hebt, in je tuin te plaatsen, tenzij het specifiek een binnen- en buitenkleed is. Het kan tijdelijk dienen, maar is geen langetermijnoplossing. Daarom is het belangrijk om het juiste type kleed te kiezen voor jouw ruimte!

Wat zijn de meest voorkomende soorten buitenkleden?

De meeste buitenkleden krijgen een beschermende coating om te voorkomen dat ze vervagen door de zon en beschadigen door nattigheid. Sommige beschermende coatings kunnen ook helpen de groei van schimmel te verminderen. Toch is het noodzakelijk om je buitenkleden schoon te maken om ze schimmelvrij te houden en er op hun best uit te laten zien. Buitenkleden bestaan uit een verscheidenheid aan materialen, waaronder:

 • Polyester
 • Jute
 • Sisal
 • Olefin
 • Nylon
 • Polypropyleen

Polypropyleen en olefin zijn synthetische vezels die het populairst zijn voor buitenkleden. Bestand tegen UV-stralen, biedt polypropyleen ook vlekbestendigheid en een onderhoudsarme optie. Jute is een natuurlijke vezel die gebruikt kan worden als buitenkleed; het is echter niet geschikt in vochtige omgevingen, en je wilt niet dat het nat wordt. Het is een uitstekende optie voor een overdekt dek of veranda.

Flycarpets ROND BUITENKLEED - HAWAII LEAF KLEURRIJK Ø160 CM

Het is een slim idee om te beslissen waar je een buitenkleed wilt plaatsen voordat je een materiaal kiest. Het materiaal is mogelijk niet geschikt voor lange perioden in de regen. Ook als je een kleed op een houten dek zonder overkapping plaatst, moet je het kleed en meubilair af en toe verplaatsen. Dit helpt tegen het natuurlijke vervagen van het hout en kan rotting, schimmel en andere waterproblemen op hout voorkomen.

Hoe maak je een buitenkleed schoon?

Ja, vuil en insecten zijn een natuurlijk onderdeel van de buitenlucht; echter, je moet je buitenmeubilair en kleden toch schoonmaken. Deze schoonmaak houdt niet alleen de ruimte hygiënischer, maar helpt ook de levensduur van je buitenmeubilair en decor te verlengen. Hier zijn enkele manieren om je buitenkleed schoon te maken:

 • Schud het uit: Houd één hoek vast en schud het kleed krachtig om vuil en puin te verwijderen. Soms is een kleed te groot om met één hoek omhoog te houden, dus moet je het over een hek hangen en slaan met een bezemsteel of een ander stokachtig voorwerp.
 • Stofzuigen: Het is elke paar weken een goed idee om met een stofzuiger over de boven- en onderkant van buitenkleden te gaan. Dit verwijdert het oppervlaktevuil en puin en maakt eventueel ingepakt vuil los. Na het stofzuigen kun je het uitschudden voordat je het weer op de grond legt.
 • Vegen: Als je stofzuiger geen snoer heeft dat lang genoeg is, kun je het kleed altijd snel en krachtig vegen. Je wilt beide kanten vegen en het daarna uitschudden om eventueel losgemaakt puin te verwijderen.
 • Vlekken nat schoonmaken: Als je wijn of een andere vloeistof op je kleed morst, gebruik dan een droge doek en dep de vloeistof op totdat deze is opgenomen.
 • Vlekken droog schoonmaken: Gebruik een spons of doek, doop deze in een mengsel van water en een mild schoonmaakmiddel. Reinig het gebied voorzichtig met de spons of doek. Spoel de spons regelmatig uit en blijf zachtjes deppen totdat de vlek verdwenen is. Spoel al het schoonmaakmiddel weg met water en laat het kleed drogen.
 • Het kleed wassen: Ja, je kunt het hele buitenkleed wassen. Zo doe je dat:
  • Het is het beste om dit op een zonnige, winderige dag te doen. 
  • Vacuüm, veeg, of schud al het losse vuil en puin van het kleed.
  • Maak het kleed nat met een slang of emmer.
  • Meng water met een tapijtreiniger of mild schoonmaakmiddel.
  • Schrob het zeepmengsel met een zachte borstel in het kleed.
  • Laat het zeepmengsel ongeveer 10 minuten intrekken.
  • Spoel het kleed schoon, zorg ervoor dat het spoelwater helder is.
  • Het kleed moet plat liggen om te drogen.
 • Schimmel en meeldauw verwijderen: Als je schimmel of meeldauw op je kleed vindt, zijn er twee methoden beschikbaar:
  • Bleekmethode: Veeg, stofzuig, of schud het kleed om los vuil en puin te verwijderen. Op je oprit, spuit het kleed met een mengsel van bleek en water, en spoel het daarna grondig uit. Laat het in de zon drogen.
  • Azijn- en zuiveringszoutmethode: Als het kleed niet veilig is voor bleek, kun je zuiveringszout en azijn gebruiken. Nadat je het vuil en puin hebt verwijderd, strooi je het gebied met zuiveringszout. Vul vervolgens een spuitfles met azijn en spuit op het getroffen gebied. Laat het een paar minuten inwerken. Je kunt merken dat het bubbelt, en dat is prima. Spoel het daarna grondig uit en laat het in de zon drogen.

Buitenkleden zijn eenvoudig schoon te houden met minimaal onderhoud. Hier zijn een paar professionele tips:

 • Gebruik een hogedrukreiniger om het diep ingetrokken vuil te verwijderen bij het wassen van je kleed.
 • Als je kleed doorweekt nat is, rol het strak op om extra vocht uit te knijpen.
 • Test altijd een klein stukje op je kleed voordat je enig schoonmaakmiddel over het geheel aanbrengt, inclusief zuiveringszout en azijn.

RIO BUITENKLEED INDOOR & OUTDOOR ZWART

Je kunt een groot buitenkleed aan je dek of veranda toevoegen voor een vleugje kleur, een uniek patroon, of om een look samen te brengen. Met een minimum aan zorg ziet je buitenkleed er jarenlang elegant uit. Stijlen en beschikbare materialen maken het eenvoudig om aan te sluiten bij het meubilair en de decoratie die je al in je buitenruimte hebt.

16 Mei 2024
Is een rond vloerkleed wat voor jouw huis?
Lees artikel
29 April 2024
Alles wat je moet weten over buitenkleden!
Lees artikel
11 Maart 2024
Vloerkleden voor de perfecte babykamer: De beste keuze voor jouw kleintje!
Lees artikel