Gratis verzending en retourneren
Gratis telefonisch advies
Achteraf betalen met Klarna
0
0
Gratis verzending en retourneren
Gratis telefonisch advies
Achteraf betalen met Klarna

Door Marije Willemse, 25 februari 2018

Wat voor vloerkleed heb ik nodig ?

Vloerkleed kiezen

Een vloerkleed geeft een ruimte een warme uitstraling en kan delen van de ruimte een duidelijke functie geven. Zoals de zit- of leeshoek. Wanneer je de juiste vorm, afmeting en kleur bij de kamer kiest, creëer je met een vloerkleed eenheid in een kamer en een ruimtelijk of intiem gevoel. Je hebt vloerkleden in allerlei soorten, maten en materialen. Maar hoe kies je nou zo’n vloerkleed? Welk effect wil je ermee bereiken en aan welke wensen moet het kleed voldoen?

Functie
Kijk eerst eens waarom je een kleed wil aanschaffen. Je kunt hier verschillende redenen voor hebben zoals: een knussere zithoek creëren, een ruimtelijker gevoel, ruimtes of meubels met elkaar verbinden zoals een fauteuil bij de zithoek, een ruimte definiëren en een gezellig leeshoekje maken, een hotel slaapkamer maken, zorgen voor geluidsdemping, de akoestiek verbeteren of gebruik maken van de isolerende werking, zodat je je voeten lekker warm houdt in de wintermaanden. Kortom: vraag jezelf af waarom je een kleed wilt.

Afmetingen
Er zijn verschillende manieren om de afmeting voor je vloerkleed te bepalen en er zijn ook altijd uitzonderingen op de regel. Als je rekening houdt met de volgende punten voor de zit- en eethoek, zit je altijd goed. 

Eethoek

Laat een vloerkleed in de eethoek aan alle ‘zit’ zijden van de eettafel minstens 60 tot 70 cm uitsteken. Zo kan iedereen gemakkelijk met zijn of haar stoel achteruit schuiven. 

Tip: Voor de juiste afmeting kun je ook de vloer met schilderstape afplakken om een inschatting te maken.

Zithoek

In de zithoek kijk je eerst goed naar de opstelling. Wil je één geheel maken van de zithoek (de meubels verbinden) en daarnaast nog eens een ruimtelijk effect creëren, kies dan voor een afmeting waar alle pootjes van de meubels of alleen de voorste pootjes op passen en nog een stukje in de breedte.

Wil je een intiemer effect creëren, kies dan voor een afmeting waarbij het vloerkleed alleen onder de salontafel ligt. 

Type vloerkleed: verschillende poolhoogtes
We onderscheiden grofweg twee soorten vloerkleden: hoogpolig en laagpolig. Een hoogpolig vloerkleed heeft een lossere poolsamenstelling en krijgt daardoor een nonchalantere uitstraling. Dit kan in een strak interieur voor een mooi contrast zorgen. Laagpolige vloerkleden zijn verkrijgbaar in verschillende structuren en stijlen. Van een glad kleed tot een grove structuur. 

Kleur
De kleur is na de afmeting meestal de moeilijkste keuze. Bij de keuze van de kleur is het belangrijk rekening te houden met de aanwezige kleuren in de ruimte. De belangrijkste kleuren om rekening mee te houden zijn de kleur van de vloer, de meubels die erop staan en een eventuele wand erachter. 

Meestal is het het mooist als er een licht/donker contrast ontstaat tussen het kleed en de vloer en meubels. Het kleed is dan dus lichter of donkerder dan de vloer en de meubels. 

Kies bij neutrale kleuren een kleed dat qua ondertoon uit dezelfde kleurenfamilie komt als de rest van de kleuren in de ruimte. Denk hierbij aan hardwit of crème, blauwgrijs, groengrijs of paarsgrijs etc.

Bij kleurrijke kleden is het belangrijk dat de kleur (of één van de kleuren) uit het vloerkleed terugkomt in de kamer. Dan gaan de kleuren mooi mengen en krijg je één geheel.