Minimalisme brengt rust in je huis

4 December 2020

Als we aan minimalistisch wonen denken, dan willen we al snel aan een leeg en saai huis denken. Dit is totaal niet het geval, het komt namelijk juist elegant over en brengt je de focus terug op bepaalde meubels die uitblinken. Bij vele mensen komt een minimalistisch interieur goed over en geeft het ze een rustig gevoel. Dat komt omdat onze hersenen alles verwerken wat we zien, teveel spullen zorgt er dan niet voor dat we in huis kunnen relaxen. In dit artikel gaan we je helpen hoe jij een minimalistisch interieur kan krijgen, dit doen we door je een aantal belangrijke tips mee te geven.

Beperk het aantal meubels

Tegenwoordig kunnen we overal spullen voor in huis kopen, zelfs in de supermarkt! Dit heeft er voor gezorgd dat we vaak impulsief spullen aan het kopen zijn, die we eigenlijk niet nodig hebben. Het resultaat is een interieur die too much is en waarvan je geen rustig gevoel krijgt. Probeer dus om je interieur te beperken door overbodige meubelstukken weg te doen. Hoe kom je erachter of een meubelstuk overbodig is? Dat doe je door je bij elke meubelstuk af te vragen of je dit wel gebruikt.

Denk bijvoorbeeld aan de vele kussens die op je bank liggen, hebben die wel een toegevoegde waarde? Je kan ook denken aan al die fotolijstjes die je hebt opgehangen, kan je dat beperken tot één of twee?

De basisfunctie van een kamer

Bij een minimalistisch interieur keer je eigenlijk terug naar de basisfunctie waar een kamer voor dient, de spullen die daarbij horen zijn afhankelijk van de kamer. Bij een woonkamer heb je een aantal meubels die in de kamer horen. Een bankstel, tafel, vloerkleed en soms kan je daar nog een dressoir, bijzettafel en een stoel bijzetten. Dat zijn de meubels die er meestal nodig zijn om daar de juiste woonkamer van te maken. Een slaapkamer begint natuurlijk met een bed, daarnaast kan je denken aan een kledingkast, vloerkleed en soms een tafeltje. Wanneer we streven naar een minimalistisch interieur, dan is het belangrijk dat we altijd zo dicht mogelijk bij de basis zitten.

Opgeruimd staat…. minimalistisch!

We kennen het allemaal, spullen die overal rondgeslingerd zijn, pennen, sleutels, bonnetjes, ga zo maar verder. Probeer dit allemaal zoveel mogelijk op te bergen, dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Wanneer je vaak merkt dat bepaalde spullen rondslingeren, dan kan je proberen om daar een betere opbergruimte voor te bedenken. Op die manier kan je meteen de spullen opbergen wanneer je ze niet meer gebruikt. Anders is de kans groot dat het een onderdeel van je interieur wordt en dan heb je dus geen minimalistisch interieur meer.

Leeg hoeft niet, maar wel minimaal

Natuurlijk hoeft een kamer niet leeg te zijn bij een minimalistisch interieur, het is wel belangrijk om, zoals de titel al prijsgeeft, het minimaal te houden. Denk bijvoorbeeld aan je mooie eettafel, daar mag best een aantrekkelijke vaas op!

Trek de aandacht

Nu de kamer leeg is, kunnen we ons volledig focussen op bepaalde meubelstukken die lekker mogen opvallen. Op die manier zal je écht begrijpen waarom een minimalistische interieur zo aantrekkelijk is. Kijk bijvoorbeeld eens naar dit vloerkleed, perfect voor een minimalistisch interieur! Ook een mooi schilderij ophangen is niet verkeerd, zoals bijvoorbeeld in een woonkamer.

Dit zijn de belangrijkste tips om ervoor te zorgen dat je een minimalistisch interieur gaat krijgen. Het is dus belangrijk dat je niet te veel meubels hebt in je kamer en dat je terugkeert naar de basisfunctie daarvan. Daarnaast is het belangrijk om een opgeruimd huis te hebben, maar dat wil niet zeggen dat het leeg moet zijn. Sterker nog, probeer bepaalde meubelstukken te plaatsen die juist opvallen!

3 Juni 2024
Breng stijl in je huis met de natuurlijke schoonheid van jute vloerkleden
Lees artikel
16 Mei 2024
Is een rond vloerkleed wat voor jouw huis?
Lees artikel
29 April 2024
Alles wat je moet weten over buitenkleden!
Lees artikel