Gratis verzending en retourneren
Gratis telefonisch advies
Achteraf betalen met Klarna
0
0
Gratis verzending en retourneren
Gratis telefonisch advies
Achteraf betalen met Klarna

Door Flycarpets, 25 november 2020

Kleuren beïnvloeden je emoties

Kleuren beïnvloeden je emoties

Overal om ons heen zien we kleuren, het heeft veel invloed op onze emotionele gezondheid. Maar wat doet welke kleur? Daar gaan we in dit artikel achter komen, we gaan het namelijk hebben over de emoties die gekoppeld zijn aan verschillende kleuren. Op die manier kan je bij het inrichten van je huis daar rekening mee houden.

Warme kleuren

Dit zijn de kleuren rood, oranje en geel. Het zijn kleuren die ons positief beïnvloeden. Het maakt ons blij, energievol en optimistisch. Wanneer we aan liefde en romantiek denken, dan komt de kleur rood heel goed aan op onze emoties. De kleur oranje voelen Nederlanders een verbintenis mee, dit komt met name door de geschiedenis met deze kleur. Als we aan geel denken dan associëren we dat met zonneschijn en dat geeft ons een hoopvol gevoel.

Koele kleuren

De kleuren groen, blauw en paars worden koele kleuren genoemd, dit komt omdat ze een kalm gevoel geven en zacht aankomen. De kleur groen staat voor duurzaamheid en gezondheid, het kan zelfs je bloeddruk verlagen en verlicht je nervositeit. Een zeer geschikte kleur om in je vloerkleed te verwerken!

Veel mensen hebben de kleur blauw als lievelingskleur, het wekt bij ons vertrouwen op en een blauwe ruimte maakt ons productief. Daarnaast associëren we de kleur blauw ook met kalmte, weinig emotie, macht en zakelijkheid.

Paars staat voor stijl, luxe en rijkdom, het kan je ook stimuleren tot creativiteit. Wil je dus een royaal gevoel creëren in je interieur, vergeet dan zeker de kleur paars niet in je interieur te verwerken. 

Neutrale kleuren

Neutrale kleuren vallen niet op en worden meestal ondersteunt door warme en koele kleuren, denk aan de kleuren bruin, wit, grijs en zwart. Wit en zwart zijn eigenlijk geen kleuren, maar omdat het toch bepaalde emoties in ons laat opkomen en het wordt verwerkt in onze interieur zullen we het behandelen.

De kleur bruin geeft velen een gevoel van vertrouwen en het doet ons ook denken aan de natuur. Vandaar dat je de kleur bruin goed kan toepassen in je interieur, vooral wanneer je een natuurlijke vibe wilt creëren (zoals bij dit vloerkleed).

Wit komt erg positief bij ons over, dit komt omdat we het associëren met vrede, reinheid en onschuld. Daarnaast staat wit ook voor leegheid en vandaar dat je niet te veel wit moet verwerken in je interieur.

Als we aan elegantie denken, dan is de kans groot dat de kleur zwart in ons opkomt. De kleur zwart op zichzelf heeft meestal geen goed effect op ons, dit komt voornamelijk omdat de dood daarmee geassocieerd wordt. Probeer daarom altijd warme of koele kleuren erbij te betrekken.

Grijs is ook een kleur die op zichzelf voornamelijk negatieve associaties bij ons naar boven brengt, bijvoorbeeld saai en grauw. Probeer dus altijd grijs met warme of koele kleuren samen te brengen.

Conclusie

We kunnen de kleuren dus in drie groepen verdelen, warm, koel en neutraal. De warme kleuren maken ons blij en energievol en de koele kleuren bieden ons koelte en zachtheid. Neutrale kleuren ondersteunen de warme en koele kleuren, als die in overvloed aanwezig zijn, komt het negatief over bij ons. Het is dus belangrijk dat we de neutrale kleuren goed in balans brengen met de warme en koele kleuren.