Gratis verzending en retourneren
Gratis telefonisch advies
Achteraf betalen met Klarna
0
0
Gratis verzending en retourneren
Gratis telefonisch advies
Achteraf betalen met Klarna

Door Flycarpets, 19 februari 2020

Hoe hou ik mijn vloerkleed fris en schoon?

Een vloerkleed staat prachtig in welke ruimte je hem ook legt, maar het vraagt ook om een beetje zorg en liefde zodat je er zolang mogelijk plezier van kunt hebben. Wanneer een vloerkleed dus niet goed wordt bijgehouden, kun je weleens onaangenaam verrast worden.

 

We weten dat het verleidelijk is om lekker met schoenen over het vloerkleed te lopen, maar wij raden het toch echt af voor ruimtes waar je veel verblijft. Ten eerste omdat zich honderden duizenden bacteriekiemen onder je schoenzolen bevinden.

 

Deze bacteriën zijn veel lastiger uit een vloerkleed te krijgen dan van je (harde) vloer, want met stofzuigen alleen krijg je ze echt niet weg. Of je moet elke week zin hebben om je vloerkleed een dieptereiniging te geven, maar dat vinden wij net iets te veel van het goede. Liever voorkomen dan genezen dus.

 

Je tapijt wordt niet alleen vies door schoenen, maar ook etensresten, omgevallen dranken, huisdieren of, heel herkenbaar voor de ouders onder ons, door toedoen van je kids. We gaan nu geen tips geven als: niet eten in de buurt van je vloerkleed, drankjes zijn verboden of huisdieren en kinderen begin er niet aan.

 

Nee, ook wij weten dat er in een huis geleefd wordt (gelukkig maar!) en waarschijnlijk lees jij nu dit blog omdat er al een ongelukje is gebeurd met het vloerkleed. De tips die nu volgen helpen je op weg om je vloerkleed schoon te maken en weer te laten schitteren in jouw huis.

 

Vlekken

 

Een vlek uit een vloerkleed verwijderen is even een karweitje, maar niet onmogelijk. Belangrijk is wel dat je de vlek direct aanpakt, want als je hem laat intrekken, wordt het veel lastiger om goed weg te krijgen.

 

4 tips voor tijdens het reinigen van vlekken

 

  1. Nooit wrijven, maar deppen. Wanneer je wrijft maak je de vlek alleen maar groter en trekt hij nog verder in.
  2. Werk van buiten naar binnen. Als je van binnen naar buiten werkt maak je de vlek groter.
  3. Heb geduld. Geef het gebruikte middel de tijd om in te werken.
  4. Niet opgeven! Mocht iets niet werken, probeer dan iets anders.

 

Natuurlijke middelen

 

Bakpoeder (onze favoriet!)

Bakpoeder kun je voor zoveel meer dingen gebruiken dan alleen voor het bakken van de koekjes die de kruimels veroorzaken. Strooi bakpoeder over de vlek en giet hier een glaasje heet water overheen. Vervolgens laat je het een paar uur intrekken en dep je het schoon met een theedoek. Mocht er nog wat van de vlek te zien zijn herhaal voorgaande stappen.

 

 

Azijn of citroensap (let op! Gebruik dit alleen op een wit vloerkleed)

Azijn en citroensap hebben een blekend effect. Dus als jij een wit vloerkleed hebt met daarop een vlek zou dit nog eens heel goed kunnen werken. Meng citroensap of azijn met water en dep dit op de vlek. Leg er vervolgens een schone theedoek op zodat het erin kan trekken. Probeer altijd eerst op een onopvallende plek.

 

Zout

Je zou het niet zeggen maar zout is ook uitermate geschikt om een vlek mee te verwijderen. Vooral geschikt voor dranken als rode wijn, vruchtensap of thee. Strooi zout op de vlek wanneer je ziet dat de kleur in de zoutkorrels trekt dan dep je deze weg en herhaal je de stap tot alle kleur in de zoutkorrels is getrokken.

 

Schoonmaakmiddelen

 

Mochten de natuurlijke middelen niet het gewenste resultaat geven, dan zet je wat ‘zwaarder geschut’ in. Deze middelen doen vaak wat ze beloven. Wij raden aan om hierbij de gebruiksaanwijzing van het desbetreffende product op te volgen. Ook hier geldt: probeer altijd eerst op een onopvallende plek.

 

  • Vanish Gold tapijten
  • HG tapijt- en bekledingreiniger
  • Ecozone tapijtshampoo
  • Kärcher tapijtreiniger

 

Geurtjes

 

Niet alleen vlekken kunnen het gebruiksplezier van jouw tapijt bederven, maar ook vieze geurtjes kunnen flink roet in het eten gooien. Het kan zijn dat een tapijt muf gaat ruiken doordat het nat is geworden, bijvoorbeeld door: natte voeten, ongelukjes van huisdieren of kinderen of vlekken die niet op tijd zijn gereinigd. Voor het verwijderen van vlekken zie onze tips hierboven. Wat betreft geurtjes verwijderen uit vloerkleden raden wij het volgende aan:

 

Luchten

Misschien wel de makkelijkste tip. Lucht je tapijt eens in de zoveel tijd in de frisse buitenlucht. Eén keer per maand kan al wonderen doen.

 

Zuiveringszout

Strooi zuiveringszout over je vloerkleed, hoe meer hoe beter! Zorg er dus voor dat het gehele oppervlak van het vloerkleed bedekt is met zuiveringszout. Vervolgens neem je een borstel en schrob je alles in het vloerkleed. En hierbij geldt ook hoe langer je het laat intrekken des te beter dus minimaal 24 uur. Na het intrekken ga je het zuiveringszout stofzuigen. Zorg ervoor dat je het vloerkleed vaker stofzuigt zodat je zeker weet dat je alles hebt verwijderd.

 

 

 

 

Baking soda

Hierbij geldt net als bij het zuiveringszout dat je het gehele oppervlak van het tapijt ermee bedekt. Je laat de baking soda een aantal uur intrekken en het vervolgens meermaals te stofzuigen.

 

Geurparels

Een hele gemakkelijke, maar heerlijk geurende manier is door geurparels over je vloerkleed of in je stofzuiger te strooien. Je kan de geurparels even laten intrekken en ze vervolgens opzuigen met de stofzuiger. Iedere keer wanneer je je vloerkleed stofzuigt komt er gegarandeerd een heerlijke geur vrij. Om je vloerkleed fris te laten ruiken raden we aan om dit minimaal om de drie maanden te herhalen.

 

Stofzuigen

Voor het tegengaan van geurtjes en het mooi houden van je vloerkleed is het belangrijk dat je minstens een keer in de twee dagen het kleed stofzuigt, vaker is alleen maar beter. Onze tip hierbij pak de stofzuiger erbij, maak je klaar en stofzuigen maar!

 

Stoomreiniger

Naast het stofzuigen is het ook belangrijk om je vloerkleed eens in de zoveel tijd eens te reinigen met een stoomreiniger. Vrees niet. Dit hoeft niet elke week, maar één keer in het jaar zou je vloerkleed zeker goed doen. Een stoomreiniger is vaak te huur bij bouwmarkten.

 

Vloerkleed laten reinigen

Heb je alles geprobeerd maar lukt het jou zelf niet om je favoriete vloerkleed te reinigen? Verlies de hoop niet. Er zijn altijd nog bedrijven die professioneel vloerkleden reinigen.

 

Wij hopen dat onze tips hebben geholpen en dat jij (en je vloerkleed) nog heel lang plezier van elkaar zullen hebben! Twijfel je over de juiste manier van het onderhouden van je tapijt? Wij helpen je graag. Bel ons op 020-2614723 of stuur een e-mail naar [email protected] .