Duurzaam leven kan al met deze kleine aanpassingen

3 Februari 2021

Als we aan een duurzame woning denken, dan denken we gelijk aan grote aanpassingen om dit te realiseren. Waarschijnlijk komen gelijk zonnepanelen naar voren, je huis volledig isoleren en het aanschaffen van een warmtepomp. Dit zijn allemaal goede ideeën om flinke stappen te maken richting een duurzaam leven en raden wij dan ook echt aan. Helaas kosten deze punten veel geld en kan het zo zijn dat dit allemaal nog een stap te ver voor je is. Maar er is nog hoop, er zijn namelijk tussentijdse stappen die je kunt nemen om je leven toch nog wat duurzamer te maken. Deze stappen zijn makkelijk te realiseren en daar gaan we je in dit artikel alles over vertellen.

Ventileren

Het verbaasd je waarschijnlijk dat we het ventileren van je huis als punt hebben genoteerd, hierdoor zou je juist meer moeten stoken zou je denken. Maar dat is juist niet het geval, de buitenlucht is namelijk veel droger en warmt hierdoor sneller op. Hierdoor hoef je minder lang te stoken om je huis op de juiste temperatuur te krijgen.

Gordijnen en een vloerkleed

Het is belangrijk dat je op een slimme manier gebruik maakt van je gordijnen, in de avond is het bijvoorbeeld belangrijk om die dicht te houden. Op die manier zorg je er namelijk voor dat je warmte vasthoudt in huis, dat heeft onder andere te maken met het feit dat er tussen het raam en de gordijnen stilstaande lucht ontstaat.

Je kan het beste gebruik maken van verschillende vloerkleden door de seizoenen heen, in de winter kan je het beste gaan voor een hoogpolige vloerkleed. Deze dikke vloerkleden zorgen ervoor dat je minder hoeft te stoken en dat je warme voeten hebt. Warme voeten zorgen er ook trouwens

In de zomer wil je natuurlijk geen warme voeten hebben en wil je het juist koeler in huis hebben. Vandaar dat we je dan adviseren om te kiezen voor moderne vloerkleden, die zijn dunner en voelen veel luchtiger aan.

Elektrische apparaten (écht) uitschakelen

Het overkomt ons allemaal weleens, we gebruiken een apparaat niet meer, maar toch is die aangesloten. Denk bijvoorbeeld aan je printer die je bijna nooit gebruikt of een oplader die in het stopcontact zit, maar eigenlijk niet gebruikt wordt. Al deze apparaten zorgen ervoor dat je onnodig energie verspilt, niet goed voor je portemonnee en ook niet goed voor het milieu.

Kies voor duurzaam

Natuurlijk gaat het duurzaam niet alleen om besparen op je energierekening, het gaat er juist om dat we goed voor het milieu zijn. Onze laatste tip gaat dan over het aanschaffen van duurzame producten, dit hoeft niet altijd duur te zijn. Tegenwoordig zijn ook producten met een lagere prijs duurzaam, het is belangrijk dat we hier beter op gaan letten. Op die manier zal er namelijk veel meer producten duurzaam geproduceerd worden.

Dit zijn een aantal tips waarmee je zonder veel moeite veel duurzamer kan gaan leven. Het lijkt in principe niet zoveel, maar bij elkaar kan je toch veel teweeg brengen.  

16 Mei 2024
Is een rond vloerkleed wat voor jouw huis?
Lees artikel
29 April 2024
Alles wat je moet weten over buitenkleden!
Lees artikel
11 Maart 2024
Vloerkleden voor de perfecte babykamer: De beste keuze voor jouw kleintje!
Lees artikel